top of page

Wat is het toekomstbeeld van VR en op welke gebieden zou het nog meer ingezet kunnen worden?

Er zijn meerdere voorspellingen van mensen met de visie dat virtual reality een grote toekomst heeft. Zo zegt David Roberts, van de Singularity University the Netherlands Summit, “Virtual realilty is disruptief op realiteit”. Ook Brad Allen van NextVR heeft grote verwachtingen van VR. Hij zegt dat het “the next big thing wordt”.Hij heeft een duidelijk visie “In de toekomst hebben we een bril. Je kan die bril zo instellen dat het een zonnebril is, een virtual reality bril of een augmented reality bril”.  
Zij zijn niet de enige die een groot toekomstbeeld hebben voor VR. Philip Rosdale, CEO van High Fidelity, verwacht dat ten eerste de schermresolutie nog hoger wordt, zodat de hersenen geen pixels meer kunnen zien en ten tweede dat virtual reality naast je oog- en hoofdbewegingen ook naar je gezichtsuitdrukking gaat kijken en de beelden daarop gaat aanpassen. 
Echter zijn er ook mensen die er niet veel geloof meer in hebben. Zo zegt Kevin Rose: “Het risico is dat virtual reality een soort Nintendo Wii of 3d televisiekijken wordt. Het moet substantieel beter zijn voor mensen om over te stappen. Ik geloof daar nu nog niet zo in.” 

Ik ga nu 4 kansen beschrijven waar VR in de toekomst ingezet kan worden. 

​

1. De zorg 

Stefan van Rooijen is kinderarts bij het Maxima Medisch Centrum. Hij was benieuwd waar patiënten behoefte aan hebben als ze in het ziekenhuis liggen. Hier kwam uit dat het niet ging over de behandelingen, maar over hoe ze voelden in het ziekenhuis. En dan vooral over het contact met dierbaren zoals familie en vrienden als ze ziek zijn. Hier kon VR mee helpen. Op de kinderafdeling van het ziekenhuis kun je nu via een live-verbinding en de speciale bril 180 graden rondkijken in het huis van de kinderen en met hun familie en vrienden praten. 

​

2. Sociaal contact 

Virtual Reality wordt door Facebook gezien als opvolger van de huidige sociale media. Het beeld hierbij is dan dat avatars in een virtuele wereld rondlopen, in die wereld zou je dan verschillende dingen kunnen doen met vrienden, bijvoorbeeld virtuele selfies maken, een film kijken of een spelletje schaak spelen. VR heeft dus potentie om het een stapje verder te brengen dan de huidige sociale media. 

​

3. Virtual Reality coaching 

Dana-Maria Fanakar zet VR technologie in met haar bedrijf om mensen af te helpen van hun fobie. Om met een fobie leren om te gaan moet je je angst onder ogen komen, daar kan VR goed bij helpen. Zo zijn er voorbeelden van een vrouw met een wespenfobie. Na 2 sessies met de VR headset was ze al bijna helemaal van haar fobie af. Dit kan ook bij andere fobieën. 

​

 4.Ontspanning 

Virtual Reality kun je ook gebruiken om er mee te spelen, te ontspannen of gamen. VR is te gebruiken voor allerlei games. Zo heb je een spel dat lijkt op Minecraft, je krijgt in game blokken waarmee je een object moest bouwen. Ook zijn er andere vormen van games, zo heb je een game waarin je in een achtbaan zit. Je kan dan niks doen, behalve rondkijken. VR kan ook ingezet worden voor films, series en documentaires. Dit kan je bijna oneindig uitbreiden, zo kun je denken aan concerten, sportwedstrijden, plaatsen bezoeken, etc.  

bottom of page