top of page

Wat zijn de ontwikkelingen in de VR industrie?

In 1920 kwam de luchtvaart met flight simulators, dit leek totaal niet op Virtual Reality, maar maakte wel gebruik van een vergelijkbare techniek. In 1930 ontstond de eerste, echte Virtual Reality bril, dit was de ‘Pygmalion's Spectactles’. Deze bril was vooral gericht op holografische afbeelding. De volgende ontwikkeling was in 1962, toen ontwikkelde Morton Heilig een systeem dat alle zintuigen van de gebruiker zou prikkelen. Daardoor kreeg de gebruiker echt het gevoel dat hij of zij zich in een andere wereld bevond. De technologie was natuurlijk nog niet wat het nu is, het was in feite eigenlijk een grote kijkdoos. Toch was het al wel ver voor zijn tijd. Later, in 1968, werd de Head Mounted Display Virtual Reality System (HMD VR System) uitgevonden. Het werd ontworpen door Ivan Sutherland en Bob Sproull. Dit apparaat was heel zwaar, daarom moest het opgehangen worden aan het plafond.  
In 1978, introduceerde Andrew B Lippman de Aspen Movie Map. Dit was de eerste echte simulatie van de werkelijkheid. Het was een interactieve tour van de stad Aspen, Colorado. Het systeem maakte gebruik van een paar videodisks met foto's van alle straten van Aspen. Deze fotos werden gemaakt door vier camera's, die op een vrachtwagen gemonteerd waren. Vervolgens werden elke 3 meter foto's genomen. De volgende ontwikkeling was in 1984, toen de Amerikaan Jaron Lanier de Data Glove ontwikkelde. De bedoeling van deze handschoen was in computers aan te sturen, maar dit werd uiteindelijk gebruikt in Virtual Reality voor het Amerikaanse leger.  Het jaar erna, ontwikkelde NASA het “Virtual Environment Workstation”. Toen werd er gebruikt gemaakt van twee beeldschermen, 1 voor elk oog. Dit is tegenwoordig ook het geval bij Virtual Reality brillen. In 1987 begon het nóg meer op de VR-brillen van nu te lijken. Jaron Zepel Lanier maakte voor het eerst de term “Virtual Reality” populair. Hij was oprichter van VPL-research, dit was het eerste bedrijf ooit dat VR-brillen op de markt bracht. Er waren nu dus wel de brillen voor Virtual Reality, maar er waren nog geen games. Deze games kwamen tussen 1991 en 1993. Er werd een systeem ontwikkeld, de Virtuality. Dit werd ontwikkeld door de Virtuality Group. Zij maakten de éérste VR-games. In 1993 maakt Sega ook een VR-Headset. Sega was toendertijd het grootste gamebedrijf ter wereld. Ze hadden vier games gemaakt voor hun headset. Toch werd het product nooit op de markt gebracht voor consumenten. Nintendo maakte ook een VR-bril. Helaas werd dit ook geen groot succes voor hen. Dit was in 1995. Na 1995 waren er weinig tot geen ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality. De volgende ontwikkeling was pas 2012. Palmer Luckey lanceerde een kickstartcampagne voor de Oculus Rift, met als doel om Virtual Reality weer nieuw leven in te blazen. Dit was een groot succes. 2 jaar later koopt Facebook Oculus Rift voor twee miljard dollar. Sindsdien is VR zeer populair. 
In hetzelfde jaar produceerde Coolminds de eerste 360 graden video. Het was ook gelukt om Virtual Reality content plugin-loos in de browser af te spelen. Pas 2 jaar hierna werden er consumentenversies van de Reality brillen gemaakt en op de markt gebracht. In 2018 werd de eerste stand alone headset gelanceerd. Dit betekende dat het geen dure PC nodig had om te draaien. In 2019 werden er veel nieuwe VR applicaties geproduceerd. Zowel goede als slechte. Ook wordt de VR geadopteerd door de medische wereld. Ze gebruiken het voor trainingen, het versnellen van processen en het verbeteren van processen. 

bottom of page